Az Oltáriszentség tiszteletéről nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban

A pesti Vigadó emeleti kiállítótermében nyÍlt meg 2019. október 29-én az Agnus Dei című kiállítás, amely a magyar egyházi múzeumok és gyűjtemények műtárgyain keresztül mutatja be az Oltáriszentség tiszteletének legszebb magyarországi emlékeit. A kurátorok, Rákossy Anna és Kontsek Ildikó gondos válogatás után 250 tárgyat választottak ki, a középkortól a közelmúltig terjedő időszak egyházművészetének reprezentatív darabjait, és ezeket tíz témakörbe csoportosítva mutatták be.

A kiállítást az Oltáriszentség dicsőítésének ábrázolásai, és erről szóló prédikációk vezetik be. Ezt követik az utolsó vacsora ábrázolásai, majd az áldozatbemutatás (cibóriumok, kelyhek, miseruhák), az Oltáriszentség őrzése (tabernákulum, beteglátogató készletek), az úrnapi körmenetek (úrmutatók, baldachin, vélum) és az ostyasütésnek eszközei. Tucatnyi tárlóban csodálhatók meg az ötvösművészeti emlékek, többnyire az elmúlt évszázadok mestereinek kiemelkedő darabjai. A hetedik témakört az Oltáriszentség-társulatok emlékei, a nyolcadikat pedig az áldozás ábrázolásai és elsőáldozási emlékek alkotják. Külön tárlókban kerültek ki kiállításra, „Az Úrvacsora közössége” címen az ortodox, görögkatolikus, evangélikus és református egyházak liturgikus, úrvacsorai tárgyai. Végül pedig olyan akár köznapi tárgyakat láthatunk, különféle néprajzi gyűjteményekből, amelyeken valamilyen módon megjelenik az Oltáriszentség ábrázolása.

A tárgyak között a Piarista Múzeum számos darabja is bemutatásra került, többek között a pesti piarista kápolna 19. századi (majd 1991 és 2011 átalakított formában újra használt) tabernákuluma, kelyhek, festmények.

A kiállítás azok sorába illeszkedik, amelyek a 2020. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készületet szolgálják. Ezek közül az első 2018 nyarán, ugyancsak a Vigadóban „Átlényegülés” (Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén) címen került megrendezésre, a következő pedig „Eucharisztia 2020” címmel az Egyház karitatív tevékenységét mutatja be és összegyűjti az 1938-as eucharisztikus kongresszus emlékeit.

A kiállítás 2020. január 19-ig tekinthető meg, naponta, 10-től 19 óráig látogatható a Pesti Vigadóban (1051 Budapest, Vigadó tér 2.). Csoportok kedvezményes belépőjegyjel látogathatják, és kérésre vezetéseket is tartanak (utóbbira bejelentkezés a galeria@vigado.hu e-mail-címen).

Lásd még: