Isteni „vakcinák”

Az elmúlt hetekben nem nagyon volt olyan nap, amikor a jelentősebb hírportálokon ne találkoztunk volna vakcinás topic-kal. Már hónapok óta a figyelem középpontjában áll, hogy országos- és világviszonylatban milyen új vakcinákat fejlesztenek, melyek nyertek hivatalos engedélyt, illetve mely típusú védőoltásokból érkezett éppen szállítmány hazánkba.

A Piarista Múzeum új virtuális kiállítása azonban most nem a jelenlegi vírushelyzettel foglalkozik. Pontosabban olyan szempontból mégiscsak azzal foglalkozik, hogy nem bagatellizálva, nem relativizálva mostani nehéz helyzetünket, szeretné azt bemutatni, hogy hasonló cipőben járó elődeink miként fordultak az isteni irgalomhoz, a szentek közbenjáráshoz, a néphit, népi vallásosság különböző kapaszkodóihoz, mentőöveihez, amikor betegségekkel, járványokkal szembesültek.

A digitális tárlat a rend központi gyűjteményében őrzött, gazdag emlékanyagon keresztül egy olyan korból szeretne kis ízelítőt adni, amelyben az emberek nem bízhattak a modern orvostudományban vagy a professzionális gyógyszeriparban, ahol nem léteztek még védőoltások. Léteztek viszont csodás kegyképek, ereklyetartó amulettek, illetve bajelhárító, gyógyító, mágikus erővel felruházott oltalomlevelek és szentképek, amelyeket a 18. századi népi gyógyászat is előszeretettel használt, amikor betegségekkel, járványokkal vagy éppen a halállal néztek farkasszemet. A Piarista Múzeum virtuális kiállítása olyan érdekes, sőt mai szemmel néha már  megdöbbentő kegyességi emlékeket mutat be, amelyek saját korukban teljesen hétköznapinak számítottak. Jöjjenek hát a reliquiariumok, breverlek, Caravaca-keresztek, amulettcédulák, Schluckbildek és skapulárék! De természetesen a frászsakpákról is szó lesz majd.

A kiállítás az alábbi linkre kattintva Facebook-regisztráció nélkül is megtekinthető:

Mindenkinek jó böngészést kívánunk!

Borbás Péter (Piarista Múzeum)